Les aventures extraordinàries...

17 mayo 2006

Zapatistes

Ahir passejant per San Cristobal de las Casas, vaig trobar un centre cultural on passen pelis i documentals. I justament ahir al vespre feien un sobre la revolució indígena a Chiapas.
Sense pensar-m'ho hi vaig anar.
Ara entenc millor a la Su i la seva, diria obsesió, pel subcomandante Marcos i la causa zapatista. Realment és una revolució suportada per les bases indígenes i amb uns valors de pau i justicia social que sobrepassen el seu problema particular, fent-se extensible a totes les persones que viuen en situació de pobresa i injusticia.
La revolta va comencar al 1994, el mateix dia de l'entrada en vigor del tractat de lliure mercat entre USA, Canadà i Mèxic. Desprès del enfrontaments armats durant els primers anys van arribar converses amb el gobern mexicà que van portar a un tractat de San Andrés (que donava drets i eutonomia a les comunitats indígenes.
Aquest pacte no s'ha assolit mai per falta de voluntat del gobern federal i a més a més, van engegar una campanya de opresió a les comunitats indígenes de Chiapas que incloia maniòbries pròpies dels estats dictatorials llatinoamericans dels anys 70, amb grups paramilitars i matances indicriminades de població.
Podriem pensar que això són temps passats però si heu pogut seguir els missatges de la Su, encara avui el gobern mexicà fa us de la forca policial per reprimir protestes socials que demanen més justicia per tots i no només per un pocs privilegiats. I actuen de manera dramàtica amb porres, detencions indiscriminades, entrant a cases de gent innocent i el meu greu, agredint i abusant sexualment dels detinguts.
Per tal que també pogueu entendre millor el conflicte....he comprat el DVD del documental per passar-l'ho, algún dia, al local ;-)

2 Comments:

At 1:19 a. m., Blogger peig said...

Carai, carai, doncs si que estan fotuts per aquí baix aquesta gent de Chiapas.
El món està fet un fàstic absolut, però dins d'aquesta fastigositat hem d'intentar viure de la manera més feliç possible. Això sí, per tal de que tothom vagi progressant cap a la felicitat es imprescidible que qualsevol dels nostres actes, per petits que siguin, no perjudiquin a ningú.
Merci per ser els nostres ulls en un món totalment desconegut per a la majoria de nosaltres.

 
At 2:25 a. m., Blogger Marc said...

¡Viva Zapata! Podríem fer un cicle de cinema revolucionari: Viva Zapata, el documental, Missing... com si ho veiés, i després xerrades de protagonistes: el subcomandante Marcos Roselló i otros guerrilleros! ¡Viva la Revolución!

 

Publicar un comentario

<< Home